ΤΗΝΟΣ: Ο ΤΟΠΟΣ ΤΩΝ ΘΑΥΜΑΤΩΝ

ΤΗΝΟΣ: Ο ΤΟΠΟΣ ΤΩΝ ΘΑΥΜΑΤΩΝ

ΤΗΝΟΣ: Ο ΤΟΠΟΣ ΤΩΝ ΘΑΥΜΑΤΩΝ

Η Παναγία, η τέχνη του μαρμάρου, η λαϊκή αρχιτεκτονική, η πλούσια ενδοχώρα και, βέβαια, ο βοριάς. Η Μάγια Τσόκλη γράφει για το νησί της.

 

Την παρακολουθούσα να ανεβαίνει γονυπετής τη Λεωφόρο Μεγαλόχαρης, τον μεγάλο ανηφορικό δρόμο που οδηγεί στην είσοδο της εκκλησίας. Ήταν γύρω στα 40, μια σύγχρονη νέα γυναίκα που φάνταζε λίγο παράταιρη με το περιβάλλον. Σε λίγο παρατήρησα ότι μαζί της, περπατώντας παράλληλα, στις σκιές, ανέβαιναν ένας άνδρας στην ηλικία της και ένα όμορφο παλικάρι, εικοσάρης, ένας barman, ένας αθλητής ιστιοπλοΐας ή ένας φοιτητής… ποιος ξέρει. Αργά αλλά σταθερά, κάτω από τον ανελέητο καλοκαιρινό ήλιο, η γυναίκα βρέθηκε στην κεντημένη με βότσαλα είσοδο της Μεγαλόχαρης, μπήκε στο μαρμάρινο προαύλιο, ανέβηκε με κόπο τα σκαλιά πάνω στην κόκκινη μοκέτα, πέρασε το κατώφλι της εκκλησίας, στάθηκε επιτέλους στα πόδια της, φίλησε για ώρα, με ζέση την εικόνα, άναψε ένα κεράκι και βγήκε στο ζωογόνο βοριαδάκι, στη σκιά, να ξαποστάσει. Ήταν αναψοκοκκινισμένη, χαμένη στις σκέψεις της, όταν τη ρώτησα: «Εσείς πιστεύετε στα θαύματα;».

«Μα φυσικά», μου απάντησε. «Ένα θαύμα με έφερε εδώ. Ένα τροχαίο πριν από πέντε χρόνια. Τρεις μήνες στην εντατική να χαροπαλεύει το παιδί, το είχαν για χαμένο. Και να που είμαστε όλοι μαζί σήμερα εδώ. Κοιτάξτε το παλικαράκι μου!» Ο νεαρός μού χαμογέλασε με κάποια αμηχανία. «Και γιατί το θαύμα να το έκανε η Παναγία και όχι οι γιατροί, η επιστήμη;» τόλμησα να ρωτήσω. «Όταν απελπίστηκα πια, την Παναγία παρακάλεσα», μου απάντησε, και δεν σήκωνε αντίρρηση.

Για διαμονή στα Έξω Μέρη του μαρμάρου και των αμφιθεατρικών, «σκαρφαλωµένων» στις απόκρημνες πλαγιές χωριών, το Tinos Hearts (tinoshearts.gr, από 230 ευρώ) στην Καρδιανή διαθέτει δύο κατοικίες με ιδιωτική πισίνα και τρία δίκλινα.

Περισσότερα…